Konservatorns bästa städtips - Semic
Meny
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Konservatorns bästa städtips

Kristin Fyrand är konservator på Stockholms Målerikonservering och har skrivit boken Laga, vårda och renovera som kommer ut i juni. Vi bad om hennes fem bästa tips för att skydda värdefulla ägodelar, t ex antikt arvegods, när vi städar - för det gör ju alla!

1. Avlägsna damm ofta. På finare möbler (känsliga ytor) är det bäst att undvika fukt vid regelbunden damning. 

2. Vid våtrengöring är det bäst att använda rengöringsmedel med enbart neutrala tensider och neutralt pH-värde (pH 7). Neutrala tensider finns i flera diskmedel och på innehållsförteckningen står det om det finns tillsatser som parfym. Undvik medel med tillsatser. 

3. Rengör inte förgyllda ramar på tavlor och speglar med fukt. Damma enbart eller torka bort hårdare bundet damm med alifatnafta (en sorts mildare lacknafta, finns i fackhandeln – red. anm.) på en bomullstuss. Spreja inte rengöringsmedel direkt på spegelglas då det lätt rinner in under ramen och orsakar skador. 

4. Vid dammsugning måste man vara försiktig så att dammsugaren inte slår in i ben på möbler och orsakar skador i form av störmärken eller färgbortfall. 

5. När man använder fukt och rengöringsmedel vid rengöring bör man se till att eftertorka med en urkramad trasa som enbart innehåller vatten utan rengöringsmedel och därefter torka ytan torr med en ren, torr trasa. Mikrofiber-trasor eller gamla bomullstrasor är bra och orsakar inte repor. 

Utgivna böcker

  • Semic
  • Esplanaden 3B
  • Box 1243, 172 25 Sundbyberg