Meny
Välj ålder
Alla genrer
Alla serier
Format

Virka en bläckfisk!

En virkad bläckfisk - som de i boken Virka och sticka bläckfiskar - har en speciell form med armar som påminner om navelsträngen. Det gör att det nyfödda, och i synnerhet det för tidigt födda, barnet blir tryggare och lugnare om det får hålla i bläckfisken. Idén med bläckfiskarna kommer från en grupp frivilliga i Danmark, som ville hjälpa de för tidigt födda. Idag samlar de in bläckfiskar från volontärer till alla danska sjukhus och rörelsen har också spridit sig över hela världen. I Sverige samlas bläckfiskvirkarna på Babydjungeln.se och vi har intervjuat en av "ambassadörerna", Lotta Andersson i Skövde!

Hur kom det sig att du började virka bläckfiskar?

Jag började virka bläckfiskar när jag såg bilder som en kompis, Emma, lagt ut på Facebook av bläckfiskar som hon virkat. Vi hade då aldrig träffats, Emma och jag, men följde varandra på sociala medier. Jag blev så sugen på att även jag hjälpa dessa små barn! Och jag älskar att virka så det var ju liksom två flugor i samma smäll.
Många tror att det bara är de som själva haft neonatal-barn som är aktiva i detta men så är inte alls fallet. Min son, Marcus, gick jag över tiden 14 dagar med och han var allt annat är liten så vi är många som är med bara för att vi älskar att hjälpa! 

Hur många bläckfiskar har du virkat?

Jisses, ingen aning längre! Höll nog räkningen upp till ungefär 200, men nu har jag ingen aning. Mellan tummen och pekfingret så är det helt säkert någonstans mellan 300 och 400 alla fall. Det är ganska många år vi jobbat med det här!

Hur varierade ser dina bläckfiskar ut? Har du någon favoritdesign? 

Mina bläckfiskar gör jag oftast lite rundare än standardmönstret. De har såklart olika färger, efter humör och garntillgång. Alla kroppar ska göras i fasta maskor och det finns ett minimimått på kroppen och ett maximått på armarna som är det viktiga att följa. Sedan pyntar man dem gärna efter ett tag. En liten blomma eller något sånt! Jag gillar att göra en liten hatt eller en liten ballerinakjol - det tycker jag är gulligt. Men ofta blir det helt rena också, utan pynt. Barnen märker inte sådant alls när de är så små, utan pynt är ju mer för oss som virkar för att få variation.

Bläckfiskar

Hur går det till när du förmedlar bläckfiskar som andra volontärer har virkat? 

När jag får bläckfiskar skickade till mig så åker de i äventyrsbadet (alltså i tvättmaskinen). 60 grader och speciellt tvättmedel är det som gäller. När de sedan torkat så säkerhetskollar jag dem efter de regler som gäller. Sedan packar jag dem i påsar och sätter en liten "Välkommen till Världen"-lapp på dem med information om projektet, för föräldrarna. Det är alltid så härligt att få dessa paket, det är som en liten lycka varje gång att få se dessa "firrar" som andra sitter och kämpar med. 

Vad är det roligaste med att vara ambassadör i bläckfisknätverket?

Att få hjälpa. Känslan att få bidra till något stort och viktigt! 

Har du fått höra om någon bläckfisks ”liv” efter sjukhusvistelsen? 

Ja, jag fick förmånen att vara med och lämna ut den allra första bläckfisken på Skövde Neonatal. Det var en alldeles speciell upplevelse som jag aldrig glömmer. Jag har sedan även fått mail där föräldrarna talat om hur kär bläckfisken blev för deras son. Hur den just gjorde det som den är tänkt till, att få barnet att låta bli att dra i sonder o sladdar och i stället hålla i armarna på firren! Det har varit mycket speciellt att få följa det! 

Vilken bläckfisk har du blivit mest nöjd med? 

Mina två mest speciella bläckfiskar är den som fick komma som första i Skövde, och så min "Lisa Simpson". Hennes hår var knivigt att få till men den firren är jag väldigt nöjd med! 

 

 

Om du inspireras av boken och vill börja virka bläckfiskar till för tidigt födda kan du höra av dig till någon av ambassadörerna i nätverket. En lista finns här!

  • Semic
  • Esplanaden 3B
  • Box 1243, 172 25 Sundbyberg