Långpannebakning för alla tillfällen
Glöm tidskrävande moment – baka i långpannan. Den rektangulära formen funkar till det mesta och är extra praktisk när du ska fixa fika till många. Nu behöver inga kanelbullar snurras eller chokladbollar rullas!
I Kakor, bullar och bröd i långpanna hittar du en stor variation av smidiga recept, från fluffiga kakor och läckra tårtor till saftiga bullar, matiga bröd och oemotståndligt godis. Välj mellan godsaker som smarriga blåbärs- och citronmazariner, lyxiga Nutellabullar, syrliga äppelremmar och en marängsvisstårta som går hem hos alla sötsugna. Om du hellre bakar bröd, varför inte prova de nattjästa grahamsbullarna med frön eller göra egna korvbröd? Här finns något för alla tillfällen och smaker.
Victoria Willén driver sedan 2010 den populära mat- och bakbloggen Victorias provkök, samt Instagramkontot med samma namn. Hennes motto är att det ska vara enkelt och roligt att baka. Kakor, bullar och bröd i långpanna är hennes tredje bok.
Victoria Willén:
– Precis som mina två tidigare böcker Matbröd: från nattjästa rågfrallor till tunnbröd, lyxiga tekakor och himmelska lantbröd och Pajer och cheesecakes och bakat i långpanna står jag fast vid att det ska vara enkelt och roligt att baka. Jag vill att alla ska kunna ta del av mina böcker och inspireras till att baka, oavsett om du är en van bagare eller nybörjare på området. Du ska även kunna hitta alla ingredienserna till recepten i din närmsta butik om du inte redan har de hemma.
Twixrutor – vi bjuder på ett recept ur boken
40 bitar
Mördegsbotten
175 g smör
1 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
Kolafyllning
1 dl ljus sirap
150 g smör
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk
Topping
200 g mjölkchoklad
Flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
- Lägg smöret i en bunke. Det ska vara hårt, men kan gärna få mjukna en aning i rumstemperatur.
- Tillsätt socker och hälften av mjölet. Blanda. Tillsätt mer mjöl och blanda tills det blivit en smulig massa som kan formas till en deg. Använd gärna en assistent med kakvisp.
- Tryck ut mördegen i en långpanna, 20×30 cm, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda bottnen längst ner i ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Blanda sirap, smör och kondenserad mjölk i en kastrull. Koka upp och låt puttra på låg till medelhög värme i 13–15 minuter, under konstant omrörning, tills kolan tjocknar och blir lite mörkare. Testa konsistensen genom att ta lite kola på en sked och låta den svalna. Om kolan är åt det fastare hållet, men ändå mjuk, är den färdig.
- Låt kolan svalna i några minuter. Häll den över mördegsbottnen och bred ut jämnt. Låt stelna lite i rumstemperatur.
- Hacka och smält chokladen över vattenbad och bred ut över kolan.
- Toppa med flingsalt.
- Låt chokladen stelna i kylen och skär sedan kakan i rutor.