Bokförlaget Semic, 2025-07-07

Foto: Karolina Olson Haglund

Lotta Ekberg utökar sin älskade svampguide – nu med fler arter och recept

Plockar du annat än kantareller? Det gör många som läste Lotta Ekbergs första svampbok. Nu släpper hon den utökade nyutgåvan Våra bästa matsvampar – identifiera, plocka, tillaga, med fler svamparter och recept för skogens skafferi.

Lotta Ekbergs bok Våra bästa matsvampar – identifiera, plocka, tillaga är en praktisk följeslagare för både nybörjare och erfarna svampplockare som vill fördjupa sina kunskaper och smaker. I boken presenterar Lotta nästan fyrtio ätliga svampar, där varje art beskrivs med tydliga kännetecken och tips för att undvika förväxling med giftiga svampar. Bland nyheterna finns ett matavsnitt där Lotta bjuder på recept som utnyttjar skogens skafferi, med rätter som bao buns med ostronmussling och ugnsbakad pumpa med krispiga kremlor.

Lotta Ekberg:

– För att inspirera ännu fler att lära sig, plocka och äta olika matsvampar kommer nu min utökade version av boken med fler svamparter och utvalda svamprecept. Förstagångsläsaren får en inspirerande och pedagogisk svampbok som ger mer än den förra. De som läser den här också, får både igenkänning och en hel del nytt. Helt enkelt, lite mer och ännu bättre.

Våra bästa matsvampar – identifiera, plocka, tillaga är uppdaterad med fem nya arter: fårticka, rimskivling, skogsriska, sotvaxskivling och vårmusseron. Nu totalt 38 matsvampar med artbeskrivningar (tillkommer giftsvampar och övriga omnämnda arter). I det nya matavsnittet finns även en smaktabell för bokens olika svampar.

Om författaren:

Foto: Karolina Olson Haglund

Lotta Ekberg är utbildad svampkonsulent och copywriter med passion för naturen och skogens skafferi. Lottas svampmarker finns i Mälardalen och på Öland där hon bland annat leder svampvandringar, håller svampkurser och praktiserar svampsök med hunden Ester. Via Svampkonsulenternas Riksförbund är hon med och utbildar nya svampkonsulenter, samt medverkar som lärare på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

Nyligen har hon även inlett ett samarbete med Restaurangakademien för att öka svampkunskapen i restaurangbranschen. Lotta har tidigare skrivit Våra bästa matsvampar – hitta, identifiera, plocka samt den prisbelönta boken Rapsolja med smak från svenska gårdar.

För recensionsexemplar, bildpublicering eller intervjuförfrågningar, kontakta: press@bonnierforlagen.se