Bokförlaget Semic, 2022-03-17

Bakbloggaren Fredrik Nylén sjunger småkakornas lovsång

Småkakor – godare än godis! Fyll kakfatet med populära klassiker och nya favoriter. Småkakor är en stor del av den svenska fikakulturen, enkla att baka och perfekta att stilla sötsuget med.

Bakbloggaren Fredrik Nylén bjuder i sin nya bok Småkakor på sina allra bästa recept för fikastunden: mördegskakor som hallongrottor, jitterbuggare och brysselkex men också amerikanska chocolate chip cookies, italienska amaretti och argentinska alfajores fyllda med dulce de leche.

Här finns dessutom älskade recept som Fredrik har fått från både släktingar och bloggläsare. Kakor som har bakats i generationer av den enkla anledningen att de är hur goda som helst!

Fredrik Nylén: "Storfavoriten var skit-i-kläm, som vi kallade dem, men det egentliga namnet är skedkakor":

Svensk fikakultur och jag fullkomligt älskar att baka dem! Ja, nu är det ju så att jag älskar att baka allt, men småkakor har verkligen en speciell plats i mitt hjärta. Dels för att de ofta är ganska enkla och snabba att sno ihop, dels för att de går att variera i all oändlighet vad gäller smak och form. Personligen vill jag också att småkakor ska vara just små. På så sätt kan man ju smaka på alla sorter när man är på kalas!

Mina första minnen av småkakor är från alla fikastunder hos min gammelmormor, mormor Blom. Hon hade alltid ett lager av olika småkakor som hon hade bakat och det var så mysigt att sitta hemma hos henne och fika, prata, skratta och fika lite till. Jag kan faktiskt inte minnas att jag någonsin var dit utan att bli bjuden på någon typ av kaka. Storfavoriten var skit-i-kläm, som vi kallade dem, men det egentliga namnet är skedkakor. Självklart finns det receptet med i denna bok!

ALFAJORES

Det här är en argentinsk mördegskaka som är fylld med dulce de leche, en fantastisk kolakräm. Jag smaksatte mina kakor med kakao eftersom choklad plus kola är lika med MUMS!

20 st

Ingredienser

1,5 msk kakao

0,5 dl str socker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

Fyllning

1 dl dulce de leche (karamelliserad mjölk)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda mjöl, kakao, socker och vaniljsocker och smula ihop allt med smöret.
  3. Det går utmärkt att göra detta i en matberedare.
  4. Kavla ut degen mellan två  bakplåtspapper till en ca 0,5 cm tjock platta.
  5. Stansa ut rundlar, 4–5 cm i diameter.
  6. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda kakorna mitt i ugnen i 8–10 minuter. Låt dem svalna.
  8. Klicka ut lite dulce de leche på hälften av kakorna. Toppa med resten av kakorna och tryck ihop.

Småkakor. Från jitterbuggare till chocalate chip cookies utkommer 21 april. Fotografierna är tagna av Fredrik själv.

Instagram: @fredriksfika

Facebook: Fredriks Fika

Fredrik Nylén driver en av Sveriges största bakbloggar, Fredriks fika, och har tidigare skrivit flera omtyckta bakböcker. 2013 kom han på en andra plats i Hela Sverige bakar.