Bokförlaget Semic, 2020-12-01

De prisas av Gourmand Awards

Tre böcker från Bokförlaget Semic prisas av Gourmand Awards: Medelhavsmat i solen, Lindas nya matbröd och Smörgåstårtor och smörrebröd.  Böckerna tävlar nu vidare som Sveriges bidrag i den internationella tävlingen. Finalen äger rum  den 5 juni 2021 i i trädgårdarna vid Louvren under Paris Cookbook Fair.

De tävlar i följande kategorier

Om Gourmand Awards

The Gourmand World Cookbook Awards grundades 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till de internationellt bästa kokböckerna inom mat och dryck. Alla svenska vinnare och bidrag som Gourmand Awards valt ut går därmed vidare i den internationella tävlingen och tävlar om titeln ”Best in the World” i respektive kategori. Böckerna som gått vidare kan nu kalla sig ”Winner Sweden” och får även möjlighet att marknadsföra sin bok med dekaler och diplom signerade av Edouard Cointreau.

Om Medelhavsmat i solen

Följ med Sanna Töringe till hennes paradis i ett litet hus på den italienska klacken. I boken Medelhavsmat i solen bjuder hon på enkla recept med havets läckerheter och solmogna grönsaker från den lokala marknaden.

Du lär dig grunderna i italiensk matlagning, vilka kryddor som får smaklökarna att jubla och att hitta örterna med det lilla extra. Samtidigt delar Sanna med sig av sin personliga berättelse om hur det är att skaffa och bo i ett litet stenhus omgärdat av en prunkande trädgård på landsbygden i Apulien. Foto: Gabriella DahlmanSanna Töringe

Luften fylld av dofter från vild lavendel, rosmarin och timjan. Ett kök fullt med mogna tomater, chili, vitlök och stora bröd. Lunch på en terrass, kallt vitt vin, svala golv, ljusa rum. Kärlek och solsken och sång.

Sanna Töringe har skrivit en rad lyriska böcker om mat och trädgård, bland annat KöksträdgårdenDrömmen om en trädgårdVintermat och Citroner och rosmarin i mitt kök – smaker från Österlen och Italien. Sanna pendlar mellan Österlen i Skåne och Apulien i Italien och här välkomnas vi till hennes hus bland olivlundarna och ett medelhavskök att längta efter.

 

Om Lindas nya matbröd

I den nya boken Lindas nya matbröd finns de allra senaste senaste (och godaste) matbrödsrecept för alla tillfällen samlade. Här bjuder Linda Andersson på en mängd härliga matbröd, med det gemensamma att de är väldigt enkla att baka. Vissa går blixtsnabbt att göra medan andra kalljäser i kylen över natten. Här varvas klassiska brödrecept med nyskapande och nyttiga, som fröfrallor, linsbröd, havrefrölimpa och saftiga morotsfrallor. Proteinrikt energibröd eller kolhydratfattigt diabetesbröd? Foto: Eva Hildén och Linda Andersson

För att göra det extra enkelt att hitta olika sorters bröd är recepten markerade efter kategorierna:

 • Kalljäst
 • Snabbt
 • Fiberrikt & nyttigt
 • Utan vetemjöl
 • Lite kolhydrater

Linda Andersson driver sedan 2013 en av Sveriges största bakbloggar – Lindas bakskola – och har idag över 500 000 följare. Gemensamt för Lindas alla recept är att de ska vara enkla och för att det ska vara extra tydligt får vi följa bakprocessen med tydliga steg-för-steg bilder.

Om Smörgåstårtor och Smörrebröd

Garanterad festsuccé, klassiska recept och nya favoriter! Smörgåstårtor och smörrebröd passar perfekt på bjudningar, mingel, vid högtider och på buffé. De kan förberedas och vara klara vid servering – det ger mer tid till gästerna! De kan varieras i oändlighet och är samtidigt enkla att anpassa efter olika behov.

I boken Smörgåstårtor och smörrebröd bjuder Birgit Nilsson Bergström på klassiska smörgåstårtor med ägg, skaldjur och pepparrot men också spännande nya smaker som asiatiskt med wasabi, veganskt med rostad paprika samt glutenfria alternativ. Dessutom är den fylld av de läckraste smörrebröden som toppats med delikatesser som varmrökt lax, rostbiff och chèvre. Du hittar också recept på det godaste och bästa brödet, stommen i varje smörgåstårta och smörrebröd. Foto: Åsa Dahlgren

Recept ur boken:

 • Smörgåstårta à la herr Jansson
 • Köttbullstårta
 • Majonäs
 • Kavring
 • Smörrebröd med getost och karamelliserade valnötter
 • Smörrebröd Falkenberg

Om Birgit Nilsson Bergström

Birgit Nilsson Bergström är matskribent specialiserad inom hembakning samt projektledare för Hembakningsrådet – organisationen som grundade Kanelbullens dag.