Bokförlaget Semic, 2023-08-04

Ett härligt doftande hembakat bröd gör alltid succé

Victoria Willén driver sedan 2010 den populära mat- och bakbloggen Victorias provkök där devisen är att alla ska hitta glädjen att vara i köket. Matbröd – från nattjästa rågfrallor till tunnbröd, lyxiga tekakor och himmelska lantbröd är hennes första bok.

Bröd ska vara enkelt och roligt att baka

Ett härligt doftande hembakat bröd gör alltid succé! I denna inspirerande bok visar Victoria Willén hur enkelt och roligt det är att baka allt från fluffiga ostfrallor och lyxiga grytbröd till frasiga baguetter och himmelska scones och mycket mer!

Förutom traditionellt jästa bröd finns här även recept på snabba limpor som inte behöver jäsa, samt kalljästa och nattjästa bröd så att du med minimal ansträngning kan njuta av rykande färska frukostfrallor. Och inget slår ju doften och smaken av nybakat bröd. Här finner du recept för alla smaker och tillfällen – baka och njut!

Matbröd – från nattjästa rågfrallor till tunnbröd, lyxiga tekakor och himmelska lantbrö utkommer den 13 september.

Ur förordet

Med dessa recept kommer du att få många otroligt goda smakupplevelser. Bröden varierar inte bara i smak utan även i konsistens då de olika jäsningsmetoderna och ingredienserna får brödens konsistens att kännas olika. I den här boken får du ta del av ”vanligt” jästa fluffiga bröd, nattjästa bröd som får en lite segare konsistens, mer åt surdegshållet fast mycket godare och enklare. Du får prova på kalljästa bröd och bröd utan jäst som är klara på ett kick. Jag har också inkluderat ett recept på eget bake-off bröd vilket är otroligt smidigt om tiden inte räcker till just för stunden. Och gillar du pizza så ska du få ta del av en pizzadeg som du inte kommer att klara dig utan i fortsättningen. Jag hoppas att du känner dig inspirerad till att baka och njuta av allt det goda som hembakat bröd faktiskt innebär. Lycka till!

Jordgubbsscones

Scones med färska jordgubbar – det kallar jag sommarlyx. Att få njuta av en sommarfrukost med dessa kan inte bli fel! Så otroligt gott tillsammans med lite färskost och kanske en klick jordgubbsmarmelad. Och självklart tillsammans med en kopp te!

Ingredienser

60 g rumsvarmt smör

2 msk strösocker

ó uppvispat ägg (resten sparas till pensling)

1 krm salt

1 dl mjölk

ó dl vispgrädde

4 dl (240 g) vetemjöl

1 msk bakpulver

70 g färska jordgubbar

Topping

Ett uppvispat ägg

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme.
 2. Vispa ihop smör och socker i en bunke och tillsätt sedan ägg, men spara det som blir över – det används för att pensla sconesen senare.
 3. Tillsätt salt, mjölk och grädde, lite i taget medan du rör om.
 4. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en separat bunke och rör ner det i smörblandningen. Rör om till en smidig deg. Degen kan vara något kladdig men använd mjöl på bakbordet så går det bra.
 5. Hacka jordgubbarna lite grovt.
 6. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord, tryck ut den lite försiktigt med mjölade händer och lägg i jordgubbarna. Vik ihop degen och baka försiktigt in jordgubbsbitarna.
 7. Forma degen till en liten limpa och skär i fem lika stora delar.
 8. Forma varje del till en rund bulle.
 9.  Lägg upp sconesen på en plåt med bakplåtspapper, en bit ifrån varandra.
 10. Pensla toppen med uppvispat ägg och sätt in i ugnen ca 10–12 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.
 11. Låt svalna innan servering.