Bokförlaget Semic, 2020-09-28

Foto: Ulf Huett

Från aristokratins nässnus till folkets munsnus

Nu är den här – den nya och uppdaterade utgåvan av populära Snus – historia, märken, tillverkning & konsten att snusa. I Sverige har en urban snuskultur vuxit fram baserad på kunskap och passion. Landets en miljon snusare har idag flest snussorter i världen att välja mellan. Och för dagens snusare är det allt viktigare vad som läggs in under läppen när det gäller arom, smak, styrka och kvalitet.

Den här boken handlar om dagens moderna snuser, hur de görs, vem som gör dem och vilka faktorer som påverkar resultatet. Den berättar om snusets historia, dess myter, motgångar och framgångar. Boken lär ut hur man provar och bedömer snus – och konsten att njuta av det. I ett utökat unikt provningskapitel finns över 300 provade och poängsatta snuser

Denna nya utgåva tar Mats Jonson också med läsaren på besök i stora och små snusfabriker, till en skånsk ekologisk snustobaksodling, den berättar om världens dyraste snus och har ett nytt avsnitt om hemtillverkning. En lättläst guide genom snusvärlden och en perfekt present för alla snusare!

Mats Jonson har en lång bakgrund som vinskribent, författare och uppskattad guide och snusprovningsledare på Snus- och Tändsticksmuseum.