Bokförlaget Semic, 2020-02-17

Gick Olof Palme in i en fälla? Olof Palmes sista steg

Vem dödade Olof Palme och varför? Lars Borgnäs, en av Sveriges främsta experter i ämnet, återvänder till brottsplatsen i Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare. Här träder fram en helt ny och överraskande bild av hur mordet gick till.

Olof Palme mördades inte av en slump. När det dödande skottet avlossades kl. 23.21 den 28 februari var han Sveriges mest omstridda person och många, även högt uppsatta personer inom polisen, Säpo och militären, såg honom som ett hot mot landet och till och med som en landsförrädare.

Lars Borgnäs, känd för sina tevedokumentärer, böcker och radioprogram om Palmemordet och en av Sveriges främsta experter. Han visar i sin nya bok Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare att privata omständigheter – som kan ha haft avgörande betydelse – negligerats, att viktiga uppgifter om förspelet till mordet hållits dolda och att Olof och Lisbeth Palme tycks ha varit på väg mot ett hemligt, icke-officiellt möte denna sena vinterkväll – utan livvakter – när de hamnade i en förberedd fäll

Ur bokens inledning:

”När paret Palme kom ut från biografen Grand och sammanstrålade med sonen Mårten och hans flickvän var fällan gillrad 350 meter därifrån. Olof Palme hade avstått från att ringa in sina livvakter från Säpo den här kvällen, trots att han visste att det fanns ett hot mot honom därute. Han och hustrun Lisbeth hade sett en sen föreställning av filmen Bröderna Mozart och nu var de helt oskyddade.

Klockan var 23.15 på fredagskvällen. Det var kallt. Ändå bestämde de sig för att promenera hem, en sträcka på en och en halv kilometer. Sonen Mårten föreslog att de alla fyra skul- le gå tillsammans till föräldrarnas bostad i Gamla stan och dricka te. Olof Palme var med på förslaget. Men Lisbeth Palme var trött, och det avgjorde saken, berättade Mårtens flickvän senare i polisförhör. Om Mårten hade fått gehör för sitt förslag att avsluta kvällen tillsammans med tedrick- ning, hade fällan då inte slagit igen? Hade Olof Palme överlevt kvällen? Möjligen.

Å andra sidan var, tror jag, de som gillrat fällan relativt säkra på att makarna Palme skulle gå ensamma. Att de skulle gå till fots och att de skulle gå just så som de gjorde. Att de alltså inte skulle välja rakaste vägen hemåt utan istället korsa Sveavägen och hamna på trottoaren som ledde fram till den plats där mordet skedde. Det var där fällan var förberedd.”

Förord

Bokens förord är skrivet av författaren och debattören Lena Andersson, som framhåller det som rimligen varje läsare också kommer att komma fram till: Detta är en lika viktig som skrämmande bok om det häpnadsväckande illa utredda statsministermordet – som nu kanske äntligen kan närma sig en lösning.

Om författaren

Foto: Anna Drvnik

Lars Borgnäs är en journalist och författare som kritiskt granskat Palmeutredningen i bl.a. radions Kanalen, SVT:s Norra Magasinet, Striptease, Dokument inifrån och Uppdrag granskning samt i böckerna En iskall vind drog genom Sverige (2006) och Nationens intresse (2011). I den senare fördjupade han sig även i ubåtskränkningarna och Estoniakatastrofen. Han har också skrivit om styckmordet på Catrin da Costa, i boken Sanningen är en sällsynt gäst (2003).

Recensionsdatum: 2020-02-19 • ISBN: 9789155267964

Press- och marknadskontakt:

Cilla Wikström, cilla.wikstrom@semic.se • 08-799 30 50