Bokförlaget Semic, 2022-02-01

Hållbar trädgård året om

Alla kan odla! Följ årstiderna och lär dig odla på ett hållbart och kreativt sätt, samtidigt som du blir mer självhushållande. En solmogen tomat eller en spröd primör som skördas i säsong får en oslagbar smak. Odlingen blir dessutom både enklare och mer lustfylld.

I Odla i köksträdgård, fönster & rabatter får du tips på hur du månad för månad lätt kan odla egna grödor. Vinterså grönsaker i snön i januari, bygg en kall­ bänk, sätt förodlad potatis  i maj, odla gurka i hink, spira senapsfrön på fönsterbrädet och njut av nyplockad grönkål ända in i december.

Dessutom hur man tillverkar egen växtnäring, tar klacksticklingar, beskär rosor samt vinterförvarar pelargoner och dahlior och mycket mer.

I boken finns dess­ utom flera smarta råd om hur du tar hand om grönsaker som råkar gå i blom eller plantor som blir för rangliga.

Oavsett om du odlar inomhus, på din balkong, på kolonilotten eller i trädgården finns det alltid fantastiska möjligheter att ta tillvara. Och för den som odlar ökar kunskapen varje dag. Odlingen lär oss också någonting om omvärlden, om hur allting hänger ihop och om vår livsmedelsproduktion. Den ger oss kunskap om vår miljö och vårt klimat.

Jessica Lyon sköter till vardags grönsaksodlingarna på lantbruket Tyresta gård utanför Stockholm. Hon driver även den populära webbkanalen OdlingsTV och håller uppskattade före­ läsningar och odlingskurser. Du kan följa Jessica på @jessicapatyresta.

Foto: Magnus Skoglöf & Jessica Lyon