Bokförlaget Semic, 2022-08-26

Foto: Linnea Ronström

Med ullen och naturen som utgångspunkt

Sticka vackra och värmande tröjor, strumpor, vantar och kragar med inspiration från fyra kustområden: Gotland, Roslagen, Shetlandsöarna och Yttre Hebriderna.

Med ullen och naturen som utgångspunkt har Erika Åberg skapat projekt både för nybörjare och lite mer erfarna stickare, som fiskartröjor i grafiska mönster, rustik spets, kragar med mönster och färg från hedlandskap och en nätt och elegant kofta.

I Stickat från kust till kust möter du platserna genom stickningen, färgerna och landskapen. Boken bjuder också på introduktioner till tekniker och material, tydliga diagram, fina illustrationer och stämningsfulla bilder av fotografen Linnea Ronström. Erika Åberg formger unika och oemotståndliga plagg som gjort henne till en uppskattad och omtyckt stickdesigner, författare och föreläsare – både i Sverige och utomlands.

Erika Åberg:

"Kan man sticka ett landskap, en doft eller berggrund? En stilla melodi, en kaffestund eller en magkänsla när havet sträcker ut sig framför en? Händerna djupt nere i fällen på en kärvänlig tacka och fötterna stadigt på en klint högt ovanför havet med bara fåglarnas och vindens sällskap. Jag har velat undersöka det, hur jag förhåller mig till platser – till naturen, färgerna och ljudet. Landskapet, traditionen och ursprunget. Hur det påverkar nutid, mitt och vårt Nu – hur nuet springer ur allt det där och vad jag bär med mig när jag möter det."

Ur innehållet:

  • Teknik och tips – en liten ABC
  • Västen Torv
  • Vanten Rospigg
  • Tröjan Eshaness
  • Sjalen Langghalu
  • Garnerna

Om Erika Åberg

Erika Åberg arbetar med olika sorters handgjort skapande: främst stickning men även sömnad, färgning, broderi, och pappersprojekt. Hon håller uppskattade kurser, skriver, föreläser, formger plagg och mönster samt arrangerar hantverksresor hemma på Gotland och utomlands. Stickat från kust till kust är Erikas nionde bok tillsammans med Bokförlaget Semic.