Bokförlaget Semic, 2022-06-15

Foto: Caroline Andersson Renaud

Peter Bergting ny ledamot i Svenska Barnboksakademin

Illustratören och författaren Peter Bergting har valts in på stol 16 i Svenska BarnboksakademinPeter Bergting är en av Sveriges främsta illustratörer och har gjort omslag och illustrationer till böcker som Harry Potter, Ronja Rövardotter och Nattexpressen. För Nattexpressen tilldelades han tillsammans med Karin Erlandsson Runeberg Junior-priset 2021 samt nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2021.

Barnboksakademin instiftades 1989

Svenska Barnboksakademins syfte är att främja god barn- och ungdomslitteratur och verka opinionsbildande. Barnboksakademin arbetar på en rad olika områden. Bland annat uppvaktar den makthavare, anordnar seminarier för bibliotekarier och lärare och delar ut ett årligt "Eldsjälspris".

Om Peter Bergting

Peter Bergting, född 1970, är uppvuxen i Åmål. Han började sin karriär som illustratör till rollspel och har sedan dess tecknat allt från bokomslag till seriealbum och barnböcker. 2018 belönades han och Jessica Bab Bondes med Augustpriset för seriealbum Vi kommer snart igen

Han har utkommit med ett flertal böcker, bla Legenden om MorwhayleTrolldomsakademinoch Skräck. Stora boken om mörkrets monster.

I mitten av september utkommer Magi – Den stora boken. Här får vi följa med genom en förtrollad port och besöka magins värld. Här finns allt man kan önska sig – magiska brygder, trollstavar och stjärnstoft, katter och ugglor, svart magi och demoner, magiska böcker och hemligheter. Vi får läsa om de mest berömda häxorna, trollkarlarna och ritualerna genom tiderna. Med helt otroliga bilder och fascinerande, magiska fakta och berättelser.

På Bonnier Carlsen har han gett ut bilderboksserien Jordens Hjältar. Ett bilderboksuniversum för stora som små där inslag från klassiska serietidningar och teveserier blandas med intrikata akvareller. Han är även illustratör till bokserier som Curly BracketDe dödas rikeoch Almandrarnas återkomst.