Bokförlaget Semic, 2022-05-10

Foto: Lena Klang Ahlgren

Potatis – vår mest älskade knöl

Länge leve potatisen! En av våra viktigaste stapelfödor och som älskas av många – men den har också fått ett oförtjänt dåligt rykte. I den nya boken Godaste rätterna med potatis har vår älskade knöl huvudrollen. Karin Ahlgren Fransson och Lena Klang Ahlgren ger all uppmärksamhet åt den mångsidiga rotsaken och dess fördelar.

Vi gick i skolan på 1970-talet och skolans potatis var värre än värst. Den var mörkt gul, hade ofta en seg hinna runt sig och var helt mosig inuti. Tryckte man gaffeln mot potatisen fjädrade den liksom upp, den sega hinnan höll emot.

Från Norrland till Portugal

Här hittar du läckra recept på allt från husmansklassiker som rårakor och dillstuvad potatis till spännande rätter med rötter i andra länder. Vad sägs till exempel om en spansk potatistortilla i norrländsk tappning eller en mättande portugisisk potatissoppa?

Bästa knepen

Lär dig också knepen som resulterar i perfekt kokt potatis varje gång. Inga fler överkokta och smaklösa knölar på din tallrik! Utöver recept bjuds du på massor av matnyttiga fakta om till exempel potatissorter och odling. Dessutom får du träffa människor vars yrkesliv kretsar kring potatisen på ett eller annat sätt.

Ur innehållet:

  • De vanligaste potatissorterna
  • Att koka potatis
  • Kari – potatisens egen ambassadör
  • Odla din egen potatis
  • Kroppkakor  – en öländsk specialitet
  • Nobelkocken som älskar potatis
  • Ännu fler potatisrecept

Om författarna

Karin Ahlgren Fransson är reporter på SVT och har tidigare arbetar på flera olika tidningar. Lena Klang Ahlgren är utbildad fotograf. Hon arbetar också med kvinnor och barn med missbruksproblem.

Här bjuder vi på ett recept: Kronans kaka

Foto: Lena Klang Ahlgren

En tung, god och saftig kaka som innehåller kokt kall potatis. Första gången ett recept på kronans kaka publicerades var 1903, i den första upplagan av Hemmets kokbok, men den håller fortfarande måttet och är väl värd att baka. Det här receptet innehåller inget vetemjöl alls och serveras med en läcker citronkräm, men även en fruktsallad är god till.

Ingredienser

ca 10 bitar

150 g sötmandel

3 ägg

2 dl strösocker

75 g rumsvarmt smör eller margarin

200 g kokt, kall potatis

Rivet skal av ó citron

Florsocker

Citronkräm

2 äggulor

2 msk strösocker

Rivet skal av ó citron

1 msk färskpressad citronsaft

2 dl vispgrädde

Till servering

ev färska hallon

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skålla, skala och mal mandeln.
  • Vispa ägg och socker poröst. Klicka ner smöret eller margarinet i äggsmeten, varvat med mandeln, medan du vispar.
  • Riv potatisen och rör ner både den och citronskalet.
  • Häll smeten i en väl smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter. Använd helst en form med löstagbar botten. Jämna till ytan.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.
  • Lossa kakan ur formen och låt den svalna.
  • Sikta över florsocker.
  • Citronkräm: Rör äggulor och socker pösigt i en bunke. Blanda ner citronskal och -saft. Vispa grädden och vänd ner den i bunken.
  • Servera kakan med citronkrämen och eventuellt färska hallon (eller andra bär).