Bokförlaget Semic, 2022-02-28

Foto: Carolina Olsson Haglund och Cajsa Ränner

Vad är utflykten utan en riktigt god macka i ryggsäcken?

Sveriges godaste utflyktsmackor bjuder på massor av smaskiga och matiga smörgåsar för hela familjen. Recepten i boken är dels inspirerade av tävlingsbidrag, dels framtagna av receptkreatören Karolina Olson Haglund. Alla miljöbilder och faktatexter i boken kommer från Friluftsfrämjandet och Cajsa Ränner, chefredaktör Magasin Friluftsliv.

Mackor passar lika bra till frukost eller lunch som till mellis eller middag, och smakar alltid som bäst när de äts ute i naturen. Vad sägs till exempel om mättande tonfiskröra på fluffigt lantbröd, köttbullar och rödbetssallad på limpa, äggmacka med gräslök och kaviarkräm, kavring med potatis och stekt strömming eller en klassisk Club sandwich?

Boken innehåller också enkla och värdefulla tips som gör friluftslivet roligt och spännande.

"Klassikern i uteätarlivet är förstås mackan. Den enklaste enkla, med ägg och salt, eller den riktigt fancy med avancerade röror, garnering och färska kryddor. Och allt däremellan. Oavsett ambitionsnivå är bröd och pålägg en sådan given väg till mätta magar och breda leenden."

Bokens fotografier är tagna av Carolina Olsson Haglund och Cajsa Ränner

Vi bjuder på ett recept ur boken!

Grov macka med rödbetshummus & fetaost

En matig och färgglad macka som gör att göra helt vegansk genom att skippa fetaosten.

Rödbetshummus

4 portioner

Ingredienser

380 g kokta kikärter

250 g kokta rödbetor

4 msk olivolja

1 vitlöksklyfta

1 msk sesampasta (tahini)

1 krm salt

1 krm svartpeppar

1 krm spiskummin

Citron

  • Häll av spadet från kikärterna och skölj dem i en sil.
  • Mixa kikärter med rödbetor, olivolja, skalad vitlök och sesampasta.
  • Smaka av med salt, peppar, spiskummin och saft från pressad citron.

Gör mackan

4 portioner

1 dl solrosfrön

Smör

4 skivor mörkt bröd

2 nävar blandsallad

4 msk rödbetshummus

100 g fetaost

Rucola

  • Rosta solrosfröna snabbt i en torr stekpanna.
  • Smöra bröden och lägg på salladen, klicka på rödbetshummusen,
  • Smula över fetaosten.
  • Toppa med de rostade solrosfröna och rucola.