Bokförlaget Semic, 2021-02-02

Foto: Eva Hildén

Vegofavoriter – världen runt på en gaffel

"Mitt mål är att äta mat som är så god att jag börjar gråta av glädje." Så lyder vegoprofilen Mattias Kristianssons matfilosofi.

I den maffiga boken Vegofavoriter har han samlat precis det – den allra godaste maten han någonsin ätit. Alla de bästa favoriterna, från frestande förrätter till imponerande huvudrätter, sallader, grytor och desserter. Den där oförglömliga pizzan från restaurangen i Los Angeles, moussakan på kvarterskrogen i Grekland, fransk löksoppa och barndomens bästa comfort food. Allt finns med!

Ur förordet:

Mat är så mycket mer än det man växer upp med. Det är mer än vad restaurangerna serverar i ditt kvarter eller din stad. Det är mer än det mattidningar och kokböcker väljer att visa och det är mer än vad som är trendigt för stunden. Hela världen är full av mat som är redo att upplevas. Jag har alltid varit intresserad av andra matkulturer eftersom maten säger så mycket om landet och folket där. Andra matkulturer introducerar oftast nya ingredienser, kryddor, kombinationer och färger. Det är nya grönsaker att klämma på, nya redskap att använda och nya tekniker att lära sig. Att inte ta sig an andras kök för att det känns ”främmande” och ”svårt” är som att åka på chartersemester och bara beställa köttbullar på restauranger med foton på menyn ... galet tråkigt.

Våga testa nya kök, även om det i början känns ovant att ha i fler kryddor än salt och peppar som det svenska köket håller så kärt. Våga leta upp butikerna med de där speciella ingredienserna du behöver, om det så är okra, aleppopeppar, svart salt, curryblad eller vegansk fisksås. Varför? Därför att känslan av att laga något nytt och sedan låta de smakerna explodera på dina gladchockade smaklökar är obeskrivlig. Att färdas till andra sidan jordklotet på en gaffel utan att ens behöva lämna ditt kök är en lyx vi inte får ta för given. Detta gäller även kök som du kanske har mumsat på ute på restaurang, för inte allt för sällan så är maten där anpassad för svenska smaklökar, vilket oftast innebär en urvattnad version. Att testa ny mat är också ett kalaskul sätt att lära sig nya sätt att piffa upp och utveckla maten du redan älskar.

Några smakprov ur boken:

  • Fransk löksoppa à la Julia
  • Dallasburgare
  • Persisk valnötsgryta med granatäpple
  • Moussaka
  • Asiatisk caesarsallad med tamaristekt tofu

Om Mattias

Mattias Kristiansson är en av Sveriges största vegoprofiler och kokboksförfattare. Han driver den första och största helt vegetariska tidningen VEGO, har en podd samt en Youtubekanal – Vego-TV. Mattias önskar inspirera så många som möjligt att äta mer vego, något som bäst görs med humor och vrålgod mat!