Bokförlaget Semic, 2019-05-21

Foto: Bianca Brandon-Cox

Bli friskare och förebygg folkhälsosjukdomar med växtbaserad kost

Nya tallriksmodellen The Power Plate – med mat från växtriket – gör det lättare att välja vad och hur mycket du ska äta.

Sedan kostrekommendationer började presenteras av myndigheter under 1900-talet har mycket hänt. Framsteg inom forskning kring människors livsstil och diet samt uppkomsten av sjukdomar har gjorts och kostråden har förändrats under de senaste årtiondena. Den nya tallriksmodell som Läkare för framtiden rekommenderar är The Power Plate, framtagen av Physicians Committee for Responsible Medicine, Läkare för framtidens amerikanska moderförening.

The Power Plate är indelad i fyra kvadranter. Den röda kvadranten representerar frukt, bär, nötter och frön, den gula fullkornsprodukter, den gröna grönsaker och den blå baljväxter, som bönor, och ärter. Dessa livsmedel är vad en hälsosam växtbaserad kost består av.

I boken Smart mat – för en friskare kropp och hjärna ger författarna, med stöd av den senaste forskningen, tips på hur vi kan förbättra våra förutsättningar till ett långt och hälsosamt liv. Boken hjälper oss också att navigera i djungeln av dieter, trendiga kostråd och moderna matmyter. Dessutom får vi tips hur du kommer igång med din veganvardag och flera enkla och välsmakande recept på rätter med enbart växtbaserade ingredienser, till exempel en sötpotatisburgare, friterad tofu med nudelsallad, nötpestofylld aubergine och en mättande smoothiebowl.

Lev längre och bli en hälsovinnare med grönt på tallriken!

Kort om författarna

Veronica Hedberg är legitimerad läkare och specialist i allmänkirurgi. Hon har varit vice ordförande i föreningen Läkare för framtiden sedan starten 2013. Hon slutade äta kött för över 20 år sedan och har varit vegan större delen av tiden. Veronica arbetar och bor i Gävle.

Susanne Hovenäs är hälsojournalist och utbildad kost- och näringsrådgivare, författare samt har varit redaktionschef på tidningen Hälsa. Susanne är bosatt i Stureby, söder om Stockholm men är ursprungligen från Kungsbacka i Göteborg.

Fotografier och illustrationer Bianca Brandon-Cox • ISBN 9789155267087 • Utgivning 2019-07-29

Bokförlaget Semic
08-799 30 50 • info@semic.se
Press- och marknadskontakt: Cilla Wikström, cilla.wikstrom@semic.se