Bokförlaget Semic, 2023-07-04

Foto: Pelle Lundberg

Från stor stark till hantverksöl – möt den nya svenska ölscenen

Ölkulturen i Sverige har förändrats mycket under de senaste decennierna. Utbudet av ölsorter och mikrobryggerier har ökat explosionsartat, likaså intresset för hembryggning. Fredrik Eriksson är ölentusiast och hemmabryggare som utbildat sig till bryggeritekniker och känner den svenska ölbranschen väl. Med Öl – svenska hantverksbryggerier & deras bästa recept har han skrivit boken han själv saknade. Boken utkommer den 24 augusti.

12 svenska hantverksbryggerier

I Öl – svenska hantverksbryggerier & deras bästa recept får du besöka tolv svenska hantverksbryggerier och möta de passionerade människorna bakom ölen. Varje bryggeri delar dessutom med sig av ett exklusivt recept för hembryggning. Vad sägs till exempel om att brygga din egen pilsner, amber ale eller stout? Eller att testa flera spännande varianter av IPA?

Nyfiken på

För dig som är nyfiken på att börja brygga ditt eget öl finns beskrivningar av råvaror, utrustning och olika typer av bryggmetoder. Det är varken svårt eller komplicerat att brygga hemma och många överraskas av hur bra slutresultatet blir!

"Vissa brygger eget öl i grytor på spisen medan andra har tagit nästa steg och införskaffat ett mindre bryggverk. Någon har kastat ut takboxen och de gamla oanvända slalomskidorna ur garaget för att göra mer plats åt bryggutrustningen."

Här ges också en unik inblick i världen och kulturen som vuxit fram kring hantverksölen – mälteriet, humleodlarna, tunnbindarna och krogarna. Pelle Lundberg har tagit bokens fantastiska bilder.

En bok som vänder sig till alla som är intresserade av öl och ölkultur och som är nyfikna på att börja brygga eget öl. En perfekt present till varje ölälskare!

Ur innehållet:

  • Svensk ölhistoria
  • Råvaror för bryggning
  • Bryggutrustning
  • Hembryggaren
  • Från malt till ölmagasin
  • Krogarna